Loading....

Vem är alla dessa människor?

När du läser våra sociala medier kanske tänker du, vem ligger bakom det här? Ryska statens agenter? Professionella förgörare av traditionella värderingar? Pretendenter till en alternativ regering, understödd av NATO (=äkta citat från en viss Z-kanal)? I själva verkligheten är vi bara ett gäng studeranden… med mera!

Hej! Vi är 15 aktiva medlemmar och RAW:s medie-avdelning. Förra februari samlades 10 personer och grundade RAW, och under året fick vi ytterligare 5 ständiga aktivister. Vi har mycket att göra, därför tar varje person sin uppgift på allvar: organisation av evenemang, administrativa uppgifter, upprätthållandet av sociala medier, representation av RAW i andra städer, t.ex. Göteborg. Trots att flera av oss aldrig tidigare har varit aktivister har vi framgångsrikt klarat av kommunikationen med polisen, ansökt om bidrag, deltagit i internationella demonstrationer och mycket annat!

Vi är ett perfekt balanserat team: nästan jämn könsfördelning (bara en tjej mer), våra åldrar går från 26 till 48. Bland oss finns de som kommit till Sverige efter krigets början, men också de som bott här i mer än 15 år. De flesta av oss har bott här i ungefär 3 år. Vår balans blir rubbad endast genom vårt ursprung: hela två tredjedelar av oss kommer från Sankt Petersburg. Det är uppenbart att när vi valde vart vi skulle åka från Ryssland, valde vi efter klimatet… Resten av aktivisterna kommer från Moskva, från södra Ryssland, och också diamanternas huvudstad - staden Mirny, i östra Sibirien. Av ren tillfällighet är över hälften av oss lyckliga filosofie doktors (eller plågade studenter på vägen dit). Därför är vi så noggranna med att kontrollera källorna till den information vi delar!

Såklart är vi väldigt olika varandra. När vi inte sysslar med RAW, kan ni hitta våra medlemmar hemma med sina barn, eller ute i baren och på dansgolv, eller liggandes på en soffa, funderande över världens öde. Men vi är alltid redo att diskutera nya idéer och ibland kan ett tillfälligt samtal leda till en hel demonstration, och det finns alltid någon som kan organisera, skriva, samla ihop, eller köra. Därför älskar vi RAW - det är en förening av aktiva, ansvarstagande och omtänksamma personer.

Vad var särskilt minnesvärt under året med RAW? För många av oss var det första träffen eller gemensamma demonstrationen, som man under pågående fasor hittade likasinnade. Andra minns med värme gemensamma visningar av dokumentärer, konserter och teambuilding-lekar vi ordnat för kommitténs medlemmar. Särskilt många kommer ihåg julmiddagen, eller våra stora demonstrationer - när vi brände en Putindocka under Maslenitsa eller “Sorgens dag” den 9 maj. Eller helt enkelt gemensamma träffar, födelsedagar, samtal och vänskap - kanske det viktigaste som finns hos oss. En av våra aktivister formulerade det särskilt bra: “att skrika slagord på demonstrationer och känna sig att vi är tillsammans, det finns många av oss, och att allt kommer att bli bra.”

Utöver vår aktiva kärna har vi våra ovärderliga medlemmar: nästan 70 personer i åldrarna 19 till 61 av alla möjliga yrken (inte alla emigranter är it-specialister). Vad är medlemmarnas roll? Deras idéer och förslag än minst lika värdefulla som de vi diskuterar under aktivas möten. Ibland hjälper medlemmarna inlägg för våra sociala medier, när de har något särskilt de vill dela med sig av. Många blir också ständiga volontärer och hjälper kommittén för vilket vi är väldigt tacksamma för! Viktigast av allt: kommittén medlemmar är människor vi kan förlita oss på när vi ordnar demonstrationer, för vi vet, att de kommer att dyka upp vi vilket väder som helst.

Vi är alltid glada över nya medlemmar och volontärer, kom gärna med! Och om du redan är medlem: skriv i kommentarsfältet ditt favoritminne med RAW.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *