Loading....

The tank

Ryska Antikrigskommittén i Sverige har satt upp en konstinstallation av en förstörd rysk pansarvagn nära Rysslands ambassad i Stockholm.

Installationen visar groteskheten i Putin-regimens påstående om att kriget i Ukraina är en fortsättning av det “Stora Patriotiska” kriget (namnet som Sovjetunionen och Ryssland använder för att beskriva slagen i den östra fronten under andra världskriget, mellan 1941 och 1945). Dessutom symboliserar monumentet ett oundvikligt fall av Putins regim och förlust i kriget mot Ukraina.

Installationen sattes up den 9de Maj, under “segerdagen”, en högtid som är till för att fira den dagen Nazityskland besegrades år 1945, som firas i Ryssland och många andra postsovjetiska länder.

Utseendet är ett typiskt monument som medborgare från de flesta postsovjetiska och östeuropeiska länder skulle känna igen - en pansarvagn på piedestal. Sådana monument ställdes upp (och fortsätter ställas upp) som symboler för besegrande av Tyskland under andra världskriget. Det är typiskt att en T-34 används, men istället för att använda en sovjetisk pansarvagn eller ett mobilt artilleri från andra världskrigstiden så har vi ställt upp ett monument av en förstörd T-90, som för närvarande används av Ryssland i Ukraina.

Förstörda pansarvagnar har redan ställts upp i flera europeiska länder vid ryska ambassader.

Piedestalen imiterar röd marmor, vilket ger installationen en röd och svart färgskala. Röda och svarta färger används ofta i symboliken för ukrainsk nationalism. Med denna färgskala vill vi betona den ohälsosamma upptagenhet av rysk propaganda runt ämnet ukrainsk nationalism, med en fullständig och medveten brist på reflektion över fascismen i det ryska samhället.

Texten på piedestalen är “С ДНЕМ БЕДЫ”, vilket betyder “Grattis på olycksdagen". Det är en referens till den sovjetiska tecknade filmen “Kapten Vrungels Äventyr”, som var gjord av studion “Kievnauchfilm”, baserat på boken av Nikolay A. Nekrasov. I den tecknade filmen finns det en båt med namnet “POBEDA”, vilket betyder “seger”. På grund av en oväntad incident tappar båtens namnskylt två bokstäver och blir då istället “BEDA”, som betyder “problem” eller “olycka”. På samma sätt har vi förändrat namnet på den ryska högtiden “DYEN POBEDY” (segerdagen) till “DYEN BEDY” (olycksdagen).

Monumentets konstruktion -- trä, kartong och papper, täckta av gesso och färg. Storlek: 4m x 6.5m x 4m (H x L x B)


Attack på konstinstallationen

Den 12 maj rapporterade någon som var mycket oroad över närvaron av en funktionshindrad rysk stridsvagn framför den ryska ambassaden falsk information till svenska myndigheter, vilket fick stadens miljötjänst att försöka ta isär stridsvagnen. Tack för vår vaksamhet från våra medlemmar demonteringsprocessen stoppades i tid och försöket avbröts.
Konstinstallationen fick några skador, en del av dem har vi reparerat och en andra del förblev en del av installationen som "stötskada".