Loading....

Filmvisning och träff med filmens huvudperson - aktivisten Anastasia Shevchenko

Anastasia Shevchenko är en rysk aktivist som blev den första som dömdes enligt lagen mot “oönskade organisationer” för sitt arbete med Open Russia. Anastasia blev dömd för 4 år villkorligt fängelse, tillbringade två år i husarrest och förlorade sin äldsta dotter på grund av den brutala och omänskliga rättsväsendet i Ryssland.

Dokumentären Anastasia gjord av Sara McCarthy följer huvudpersonens svåraste stunder, men är samtidigt full av ljus, hopp och beslutsamhet att fortsätta kämpa. I december 2022 blev filmen nominerad för en Oscar i kategorin för kortdokumentärer.

När: 18 februari, 17:00
Var: Sandhamnsgatan 8, tunnelbana Gärdet

Schema:
17:00 Samling och fika
17:45 Visning av filmen «Anastasia«
18:15 Diskussion av filmen tillsammans med Anastasia Shevchenko (på engelska), informellt umgänge.

Frivilliga donationer samlade under evenemanget ges till Rubikus, som evakuerar ukrainska flyktingar till Europa.


Uppdatering från 19 februari

Anastasia gjorde en introduktion av filmen om henne och efter visningen hade alla en möjlighet att ställa frågor och umgås med varandra. Filmdiskussionen var på engelska med simultan översättning till ryska av evenemangets värdar.

Anastasia berättade att när hon befann sig i tvåårigt husarrest, fick hon ett enormt stöd genom alla brev som skickades till henne från världen över. Det var en stor glädje att få bilder och färgglada vykort, och läsa meddelanden fyllda med framtidshopp. Kom du med och skriv brev till politiska fångar: idag kl 13:00 på Hantverkargatan 32..

Vi tackar Anastasia och alla som kom igår! På lördagskvällen var det många som kom: i lokalen vi fått av Studieförbundet Vuxenskolan, som rymmer 80 personer, var nästan proppfull. Vi kommer definitivt att fortsätta ordna liknande evenemang och berätta om aktivism och aktivister från Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *