Loading....

Выступление Lars Ångström на «No Blood for Oil»

Ларс Онгстрем, шведский политик и гражданский активист, выступил на нашем митинге «No Blood for Oil» в прошедшую субботу, 5 ноября.

За свою карьеру Ларс занимал должности главы Svenska Freds и исполнительного директора Greenpeace, а также был членом парламента от партии Зеленых. На наш митинг Ларс пришел как активист группы «Ryssland ut ur Ukraina»

В своей речи он сравнил поведение российского государства в Укриане с террористами из ИГИЛ и призвал:

Выслать российских послов из Швеции
Исключить Россию из ООН
Перестать покупать у России нефть и газ

Также он выразил надежду, что правительство Швеции передаст Украине артиллерийскую систему Archer и системы ПВО, а обычные граждане примут участие в сборе гуманитарной помощи для украинцев. Например, присоединившись к кампании Hjälppaket till Ukraina от почтового сервиса PostNord.

У видео есть субтитры на русском и шведском.

Det räcker nu! Det är nog nu!

Varje dag kommer uppgifter om nya ryska angrepp. Inte mot militära mål längs fronterna. Utan mot civila mål. Människors lägenheter sprängs i småbitar, sjukhus, skolor, lekplatser, vattenverk och elstationer smulas sönder.

Detta är inget annat än ren och skär terror. Det är krigsförbrytelser och ett av de grövsta brotten mot mänskligheten. Det är hög tid för det internationella samfundet att sätta ner foten ordentligt. Rysslands måste omedelbart och villkorslöst lämna Ukraina.

Det finns absolut ingenting att förhandla om.

Att plötsligt kalla Krim, Donetsk och Luhansk för delar av Ryssland är sjukt. Det är lika sjukt som när IS angrep byar och städer i Irak, massmördade civila och kallade områdena för sin stat. Skulle världssamfundet ha uppmanat Irak att förhandla med IS? Övertalat dem om att ge bort territorium, till exempel regionen som befolkas av Jazidierna med vetskap om hur IS behandlade Jazidierna?

Vi vet idag hur Ryssland behandlat Ukrainarna i de områden som nu befriats. Ingen som är vid sina sinnens fulla bruk kan argumentera för att Ukraina skall ge bort områden som befolkas av miljontals människor till den ryska diktaturen.

På samma sätt som IS förbjöd och bytte den reguljära skolundervisningen i de ockuperade områdena agerar Ryssland idag i Ukraina. På samma sätt som IS begick övergrepp och massmord i Irak begår Ryssland krigsförbrytelser i Ukraina.

På samma sätta som IS propaganda förfalskade verkligheten, förfalskar Kreml verkligheten inför sin befolkning.

Det är dags att sluta behandla Ryssland som en stormakt och som om det vore ett normalt land.

Rysslands ekonomi är inte ens tre gånger så stor som den svenska, fast man har 15 gånger större befolkning. Ryssland är ingen ekonomisk stormakt utan en ekonomisk lilleputt.

Någon militär stormakt som kan vinna territorier kan man heller inte tala om. Putinregimens plundring av Ryssland och korruptionen har lett till att ryska unga pojkar skickas till fronten utan vare sig kläder, utrustning eller fungerande vapen. Ryssland är militärt sett bara en liten Puttefnask.

Enda skälet till att andra inte går in med egen militär vid Ukrainas sida är Putins kärnvapen som kan tänkas fungera och att han likt en terrorist inte bryr sig om mänskligt liv.

Rysslands utrikespolitiska agerande går inte att ta på allvar. Inte ett ord ur regimens munnar är sanna och man uppträder som en terrororganisation.

Varför tillåter vi fortfarande ryska diplomater? Deras främsta uppgift idag är spionage och att sprida desinformation. Lika lite som vi skulle accepterat ambassader för IS, lika liten anledning finns det att acceptera ryska ambassader.

Skicka hem diplomaterna. De är välkomna tillbaka när de är beredda att ta ansvaret för vad Ryssland gjort i Ukraina och de börjat medverka till internationella krigstribunaler och återuppbyggnad av Ukraina!

Samma fråga bör ställas om Rysslands inflytande i FN. Utrikesminister Lavrov för endast fram lögner och försöker blockera ansträngningar för Ukraina. Lavrov borde vara lika lite välkommen i FN som en IS-ledare skulle vara. Släng ut honom och önska välkommen tillbaka när Ryssland lämnat Ukraina och börjat medverka till att de ansvariga ställs inför rätta!

Det finns tre viktiga insatser som måste göras.

Internationellt måste världen sluta köpa rysk gas och rysk olja. Det är dessa köp som idag finansierar kriget och som finansierar de Iranska drönarna som Ryssland nu angriper de Ukrainska städerna med.

Som land bör Sverige utan dröjsmål och i enlighet med vad statsminister Kristersson sa innan valet, skicka Archersystemet till Ukraina. Det behövs nu, inte nästa år. Även luftförsvarssystemet Robot 70 är något civilbefolkningen i storstäderna skulle vara betjänta av när de ryska raketerna och iranska drönarna faller ner över bostadskvarteren.

På individnivå kan vi skicka årets julklapp till Ukraina. Årets julklapp är en kartong med upp till 20 kg innehåll. Matkonserver, hygienartiklar, ljus med lång brinntid, batterier, sovsäckar. Man lämnar in kartongen på ett av Post Nords företagscenter, skriver Till Ukraina på lådan och sätter på en innehållsförteckning. Post Nord skickar den gratis till ett center i Polen där Ukrainska organisationer tar över för distribution i Ukraina.

Varje låda behövs.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Slava Ukraina!

Lars Ångström facebook page

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *