Loading....

Om oss i media

Om oss i media

 • Antikrigskommitténs aktioner mot mobiliseringen

  Sedan kungörelsen av mobiliseringen i Ryssland, har vår kommitté talat mot den och uttryckt stöd mot ryssar som vägrar att delta i lagvidriga kriget. I den här videon ser vi Sonjas, en av våra aktivister, dag. Hon berättar om laglösheten i mobiliseringen, och förföljelsen av fritänkande ryssar, hon besökte den ryskspråkiga radiostationen Echo Sthlm, var på svensk teve, framförde ett tal på den veckovisa demonstrationen i stöd för Ukraina på Norrmalmstorg i centrum av Stockholm. En av de centrala teman i Sonjas tal - införandet av humanitära visum i Sverige för ryssar som flyr från kriget.

  Vår nästa aktion är att träffas för ännu en demonstration i Fria Ukrainas plats bredvid Rysslands ambassad på torsdag, 29 september klockan 18Vi väntar oss alla som vill säga emot kriget, mobiliseringen och de olagliga folkomröstningarna.

  Till dess kan ni läsa vårt brev till Utrikesministeriet och Justitieministeriet i Sverige med begäran att erbjuda asyl till ryssar som blir förföljda på grund av sin inställning till kriget: https://www.russiansagainstthewar.se/russian-activist-visa-letter/

  Ni kan också lyssna på Echo Sthlm på tisdagar och torsdagar kl. 22:00 (på ryska): https://echosthlm.se/

 • Pavel Chuprunov berättade för Dagens Nyheter detaljerna om hans flykt från Ryssland på grund av förföljelsen av Putinregimen

  Pavel Chuprunov, en aktivist i Antikrigskommittén i Sverige, berättade för Dagens Nyheter detaljerna om hans flykt från Ryssland på grund av förföljelsen av Putinregimen. Pavel pratade också med tidningen om hur stigmat "utländsk agent" används av myndigheterna i Ryssland för politisk förföljelse och hur oppositionens åsikter raderades ut från det offentliga rummet efter starten av Rysslands krig i Ukraina

  https://www.dn.se/sverige/ryssar-valjer-sina-ord-om-kriget-sager-gubben-i-stallet-for-putin/

 • Статья в шведскоязычном финском издании Vasabladet

  Intervju i den finska svenskspråkiga tidningen Vasabladet

  Vår aktivist Vitali Demtchenko gav en intervju till den finska svenskspråkiga tidningen Vasabladet, där han berättade om Sibirien, flytten till Sverige och antikrigsrörelsen

  https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/615245

 • Статья на DN по поводу закрытия границ

  DN-artikel om visumförbud

  Dagens Nyheter publicerade en artikel om diskussionen om eventuellt upphävande av utfärdandet av Schengenvisum till ryska medborgare, som innehöll kommentarer från en representant för vår organisation.

  https://www.dn.se/sverige/visumstopp-hot-mot-kritiska-ryssar-en-terrorstat/

 • Упоминание в подборке Медузы

  Omnämnande i Meduzas urval

  Det populära ryska nättidningen Meduza publicerade ett urval av antikrigsprojekt, som inkluderade vår organisation Russians Against War.

  https://meduza.io/slides/gde-by-vy-ni-nahodilis-dazhe-v-rossii-vy-mozhete-stat-chastyu-antivoennogo-dvizheniya

 • Aktivister från Antikrigskommittén i Sverige deltog aktivt i att organisera den internationella aktionen av fria ryssar "Russians against war"

  Aktivister från Antikrigskommittén i Sverige deltog aktivt i att organisera den internationella aktionen av fria ryssar "Russians against war". Aktionen hölls i mer än 70 städer runt om i världen och blev en av de mest anmärkningsvärda händelserna i den rysktalande antikrigsrörelsen. Namnet på aktionen, "Rysslands självständighetsdag från Kreml och Putinism", syftade till att betona att vi alla måste befria oss från Putinregimens beroende: européer från beroende av ryska kolväten, och alla ryssar från Putinregimens fascistiska och imperialistiska idéer

  https://www.dw.com/ru/vojna-ukraina-rossija-12-ijunja-2/a-62103856

 • Программа «Konflikt» на Sveriges Radio

  Programmet "Konflikt" i Sveriges Radio

  Programmet "Konflikt" sändes i Sveriges radio och där diskuterades sanktioner mot Ryska federationen med kommentarer från oss.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/det-ekonomiska-vapnet-mot-putin

 • «Сто чемоданов — сто семей» на радио «Эхо Стокгольма»

  "Hundra resväskor - hundra familjer" på radion "Echo av Stockholm"

  En intervju släpptes på Echo av Stockholm radio, där vi pratar om kampanjen "Hundra resväskor — Hundra familjer", samt vårt rally, som ägde rum den 9 maj i Stockholm. Vi finns från 23 minuten till 33 minuten:

 • Статья про бело-сине-белый флаг – символ Российского антивоенного движения

  En artikel om den vit-blå-vita flaggan - symbolen för den ryska antikrigsrörelsen

  Den amerikanska upplagan av Hyperallergic publicerade en artikel om Vit-Blå-Vit Flagga. Flaggan används av demonstranter från Ryssland runt om i världen och symboliserar önskan att få bort den röda färgen från den officiella ryska flaggan som symboliserar blod som Putinregimen utgjuter i Ukraina.

  https://hyperallergic.com/723168/new-flag-of-russias-anti-war-movement/

 • Интервью Sveriges Radio

  Intervju i Sveriges Radio

  På Sveriges Radio kan du höra om demonstrationen framför ryska ambassaden i Stockholm. Tack till våra representanter Dasha Rudneva och Svetlana Gross för intervjun!

  https://sverigesradio.se/artikel/anti-war-protester-i-have-no-moral-right-to-stay-silent


 • Интервью польской газете Onet

  Intervju med den polska tidningen Onet

  I slutet av mars tillbringade Marina Bluma, en av representanterna för antikrigskommittén, en vecka med att hjälpa ukrainska flyktingar som flydde från kriget vid Warszawas centralstation. Om denna upplevelse, såväl som om hennes tankar och känslor om kriget som Putinregimen släppt lös, om hatpropagandan som sänds mot ryska medborgare, gav Marina en lång intervju till den polska upplagan av Onet.

  https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/rosjanka-wyznaje-nie-wiem-jak-zyc-i-patrzec-ludziom-w-oczy/16wm7px,79cfc278

 • Репортаж о демонстрации на Sergels torg

  Rapport om demonstrationen på Sergels torg

  Vid en antikrigsdemonstration som anordnas varje vecka av det Ukrainian Nordic Forumberättade Sergej Prokhorov, en av representerna för antikrigskommittén, för Aftonbladet varför han deltog i protestaktiviteten.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z711bK/demonstration-mot-kriget-i-ukraina-pa-sergels-torg-i-stockholm

 • Программа «Konflikt» на Sveriges Radio

  Programmet "Konflikt" i Sveriges Radio

  Det populära programmet "Konflikt" släpptes i Sveriges radio om protesterna och situationen i Ryssland och utanför dess gränser och inkluderar en intervju med medlemmar av antikrigskommittén i Sverige Pavel Chuprunov och Daria Rudneva.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/vem-vagar-sta-upp-mot-putin


 • Интервью Omvärlden

  Intervju i tidningen "Omvärlden"

  Sergey Smirnov och Leonid Drabkin, ryska politiska aktivister från Медиазоны och ОВД-Инфо, gav med deltagande av antikrigskommittén en intervju till den analytiska tidningen Omvärlden. De berättade hur den sociala situationen i Ryssland hade förändrats efter krigets början och om förföljelsen av aktivister av polisen och ryska myndigheter.

  https://www.omvarlden.se/nyheter/nu-flyr-manniskorattskamparna-ryssland

 • Интервью SVT

  Intervju i SVT

  Maria Khimochkina, en av representerna för antikrigskommittén, berättade för SVT om sitt deltagande i att samla in humanitärt bistånd till ukrainska flyktingar. Enligt den nya antikonstitutionella lagstiftningen i hennes hemland riskerar hon 20 års fängelse för detta.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/mariia-fran-ryssland-samlar-fordonenheter-till-ukrainare

 • Интервью Svenska Dagbladet

  Intervju i Svenska Dagbladet

  Marina Slashcheva, en av representerna för antikrigskommittén, berättade varför hon deltar i gatuprotester i Stockholm.

  https://www.ttela.se/nyheter/sverige/demonstranter-bara-folket-kan-stoppa-putin-1.66612328