Loading....

Antikrigskommittén i Sverige ”Russians Against War” fördömer Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Ryska Federationens ambassadör Viktor Tatarintsev till Nobelfesten i höst

Ryssland startade den 24 februari 2022 ett fullskaligt krig mot Ukraina, som redan berövat tusentals civila ukrainska livet. Ryssland annekterade Krim, inledde ett krig i Donbass 2014 och fortsätter under den pågående invasionen att försöka ockupera ännu mer territorium. I Ukraina har många brott begåtts av rysk militär och legosoldater. Ryska federationens ambassad i Sverige förnekar fortfarande dessa väldokumenterade brott och kallar dem "fake news" och provokationer. Tusentals människor i Ryssland är fängslade för att ha uttalat sig mot kriget eller bara satt likes i sociala media. Flera försök att förgifta motståndare har gjorts både i Ryssland och utanför dess gränser. Dessa försök har utretts och det kan inte råda något tvivel om att beställaren varit Vladimir Putin. Att bjuda in Rysslands ambassadör, som alltså representerar denna terrorstat, signalerar till Kreml att detta beteende i slutändan kommer att accepteras av Europa.

Ryska Federationens ambassadör Viktor Tatarintsev har dessutom alltsedan krigets början många gånger hotat svenska folketmed att Sverige blir ett legitimt mål för rysk aggression om landet går med i NATO. Att man bjuder in en person som hotar svenska folk kan av Kreml bara tolkas som svaghet, som att detta är ett beteende som lönar sig, men kompromisser och förbindlighet är det sista vi bör visa dagens officiella Moskva. Under Tatarintsevs ledning fortsätter den ryska ambassaden att på sin hemsida och övriga sociala media sprida propagandanyheter om kriget i Ukraina. Konsulattjänstemän i Göteborg hotar och attackerar antikrigsaktivister ostraffat samtidigt som de åtnjuter diplomatisk immunitet. De ljuger om kriget och ger dagligen röst åt de värsta provokationerna från Putin och hans underhuggare. Nobelstiftelsen måste markera mot detta och återgå till 2022 års beslut att inte bjuda in dessa hejdukar.

Сла‌ва Украї‌ні!
Свободу России

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *