Loading....

Avkolonisering eller frigörelse? Hur Sovjetunionen "frigjorde" den ofria, instängda och outbildade kvinnan i öst

Förra veckan gick under temat för kampen mot ojämlikhet mellan könen. Vi avslutade veckan med en föreläsning av Julia Gradskova: “Politiken om kvinnor i den Sovjetiska sfären från avkoloniseringens perspektiv.”

Vi lärde oss om Jaditerna, den första kvinnliga Qadin, och hur kvinnliga rättighetsrörelsen bland nationella minoriteterna utvecklades före den sovjetiska emancipations-politiken. Julia berättade också om intersektionalism - teorin om hur olika former av diskriminering överlappar (till exempel när man är både en kvinna och tillhör en nationell minoritet, vilket betyder att man träffas samtidigt av två sorters diskriminering).

Avkolonisering och könsperspektiv är viktiga ämnen som verkligen måste behandlas, för att ompröva Ryssland, vårt förflutna och vår framtid. Därför var det dubbelt intressant att diskutera hur den sovjetiska politiken behandlade icke-ryskt och icke-kristna folk. Föreläsningens fokus låg på områden vid Ural och Volga.

Om du missade föreläsningen, men blev intresserad av ämnet - ta en titt på länkarna! Vi lägger ut det som Julia nämnde och rekommenderade för att lära sig mer.

Vi vill säga ett stort tack till Julia och alla som kom på plats eller deltog via Zoom! Kom gärna på våra framtida föreläsningar. Vi utlovar intressant information, öppen diskussion och till och med fika.

Länkar till nyttig information:

  • Julias doktorsavhandling (på engelska) om hur skönhet och moderskap såg ut i Sovjetunionen.
  • Samling reflektioner på temat avkolonisering, postsocialism, migration, funktionsnedsättning, lesbiska kvinnors, transpersoners och migranters erfarenheter. Författarna till texterna är forskare, anställda vid ideella organisationer och aktivister. (på ryska)
  • Check your privilege: om hur intersektionalism började dominera den feministiska diskursen (på ryska)
  • Kvinnor ur nationella minoriteters manifest Feminist Antiwar Resistance.
  • Kimberle Crenshaw - forskare i intersektionalism som Julia nämnde under föreläsningen. Kolla upp hennes arbete om du är intresserad av intersektionella perspektiv!
  • Muchlisa Bubi hette den första kvinnliga qadin. Hon var en tatarisk och muslimsk offentlig person och folkbildare.
  • Dokumentären Julia nämnde heter «Марийская молитва»

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *