Loading....

Выступление Фредрика Мальма на митинге «No Blood for Oil»

«Важно информировать шведское общество том, что происходит в России»

Выступление Фредрика Мальма, шведского политика и члена парламента от Либеральной партии, на нашем митинге «No Blood for Oil» 5 ноября.

Фредрик — известный борец за свободу, демократию и права человека, который также известен своей поддержкой демократических движений в тоталитарных странах.

В своей речи он подчеркнул смелость россиян, выходящих на митинги в Швеции и по всему миру. Он также подчеркнул важность информирования шведского общества о том, что происходит в России — ведь только так можно бороться с кремлевской пропогандой.
Фредрик также подчеркнул, что борьба между диктатурой и демократией идет сейчас во всем мире, и что победа Украины станет победой свободного мира над угнетением, а ее отголоски будут слышны и на других континентах.

В качестве откровения Фредрик рассказал и о своем личном «скелете в шкафу»!

В завершении Фредерик выразил свою веру в демократичную и свободнную Россию будущего, за которую нам всем стоит побороться.

Tack snälla för inbjudan att få vara med och tala här! Jag tidigare också talade på Norra Bantorget på ett möte som ni hade för några månader sen. Ni är väldigt-väldigt modiga vill jag säga. Och ni vet, och jag vet och alla andra vet att det finns många fler ryssar även här i Stockholm som skulle vilja vara med idag, men de vågar inte komma. De vill inte bli kanske fotograferade, de vill inte bli igenkända, de har familjer kvar i Ryssland. De är på olika sätt oroade över vad som kan hända med de. Men ni är väldigt väldigt modiga som kämpar så hårt och som är så järva även i era budskap att sända vapen till den ukrainska militären och så vidare. Jag förstår att många ryssar som är duperade, manipulerade, hjärntvättade av den här regimen, och av chauvinism, och nationalism och fascistoida tendenser i Ryssland. Jag förstår att de inte accepterar er opposition, er dissidentskap, och ni är väldigt modiga och ni förtjänar allt solidaritet och allt stöd från Sverige.

Jag förstår vilken trauma det ryska samhället går igenom: den här invasionen skär rakt genom de familjer där en person i familjen står på en sida och stödjer regimen och kriget, medan en annan inte gör det. När söner tvingas mobiliseras och skickas till fronten (vi har sett de här bilderna, de kommer även i svensk media), när mödrar och syskon står och gråter förtvivlade på tågstationer och busterminaler när deras söner eller bröder måste skickas till det här vedervärdiga kriget som inte tjänar något annat syfte än att göda den här ryska makteliten. Och vi ser också hur det här kriget skär igenom ryska familjer eftersom personer inser att ”jag åker till Georgien eller Turkiet eller Israel, och så bor jag där istället”. Familjer splitras, hundratusentals rysar lämnar landet för att fortsätta kunna leva sina liv, fortsätta kunna protestera eller bara kunna fortsätta använda Applepay.

Och jag tycker att det är extra viktigt också att svenska allmänheten blir upplyst om vad som händer i Rysland och hur samtalen och diskusioner går i Rysland därför att väldigt få svenskar, som ni vet, använder Telegram, till exempel. Min främsta informationskälla om vad som händer i Ryssland är ryska media, det är Russian media monitor som lägger upp små klipp på youtube. Det är långt ifrån tillräckligt, det behövs mycket mer av översättningar och exponering av den här ryska propaganda så att den kan avslöjas också i Västvärlden. Det skulle ge mycket starkare stöd också för demokrater i Ryssland, ryska demokratiska rörelse också.

Och det är så att på varje kontinent på jorden nu pågår en kamp mellan demokrati och diktatur, mellan civilisation och barbari bokstavligen. I Europa vi ser det - ett kluster av diktaturer med Rysland, med Belarus och en småpåve Republika Serbska som ivrigt hejar på. Medan Ukraina kämpar för sin överlevnad, ser vi det i Latinamerika med hur diktaturer som Venezuela och Kuba försöker förgifta hela Latinamerikanska kontinenten, medan demokratiska stater försöker stå upp för demokrati. Vi ser det i Östra Asien med Kinas hot mot Taiwan, mot Hong Kong och så vidare. Vi ser det i Mellanöstern, med Iran och andra länder även Saudiarabien som på olika sätt förgiftar Mellanösterns regionen, medan små demokratier som Israel och små anklaver av demokratiska områden försöker att överleva, till exempel det kurdiska självstyret i Irak. Överallt på jorden pågår den här kampen mellan demokrati och diktatur, mellan öppna arkiv och yttrandefrihet och stängda arkiv och stängda politiska tidningar. Mellan de som vill ha mötesfrihet mot de som vill ha dödspatruller. Överallt pågår den här kampen.

Vad som gör Ukraina speciell är att alla diktaturer i världen tittar på hur det Europeiska Unionen, och Sverige, och FN och USA hanterar Rysslands invasion av Ukraina. Och det blir en värdemätare, en temperaturmätare på hur den fria världen står upp mot förtryck och det påverkar även vad som händer i Hong Kong och Taiwan, Venezuela och Iran och överallt på jorden där människor kämpar mot diktaturen. Och det påverkar även Belarus, och det påverkar inte minst diktaturen i Azerbajdzjan också.

Jag skulle också vilja säga avslutningsvis att den här platsen vi står på nu det är mycket intressant även i relation till de oljefaten som står här. Det är nämligen så att det här huset, det byggdes och stod färdigt 1932, det var den modernaste kontorsfastigheten i hela Stockholm då. På hela andra våningen där det står ”Huvudstaden” så satt ”Sovjetunionens handelsdelegation”. Det hade inget med handel att göra, det hade bara med ideologi att göra. Det låg direkt under Sovjetunionens ambassad som leddes då av Aleksandra Madam Kollontaj. Varför vet jag detta? Ju för att halva andra våningen där, där satt ett oljeföretag som hette ”Naftasyndikat”. Och ”Naftasyndikat” leddes av min morfarsfar, som också var agent för Komintern. Det är ett lik i min garderob, han hette Einar Kruse och han ledde det där företaget i tio års tid. Josef Stalin hade alltså 500 bensinmackar i Sverige och sålde bensin i Sverige, och det var min morfarsfar som ansvarade för det här företaget. Vad som är mycket intressant med det här är att det var en del av sovjetiska statsapparaten och det finns kvar idag som ett privat företag med samma ryska namn, nämligen ”Soyuzneftexport” och som står nu på västvärldens sanktionslista. Så med de här oljefaten blir jag påmind om bakgrunden i min släkt, och förhoppningsvis var min morfarsfar och sedan morfar de sista kommunisterna i min släkt.

Och avslutningsviss vill jag säga också det som vi vet nu så stänger många europeiska länder gränser mot Rysland. Och vi vet självklart att sker det någon sorts kollaps i Rysland, och det kommer miljoner och åter miljoner människor som kommer att söka sig bort. Från Sankt Petersburg till Finland det är mycket nära, till exempel. Jag har ett förståelse för de här åtgärderna, men det finns också personer som är helt öppna i sina protester mot den ryska regimen och som kommer att behöva kunna få skydd i andra länder. Och vi måste försäkra oss att Europa kan upprätthålla ett skydd för de personer som har asylskäl, som tvingas att fly från Ryssland på grund av vad den här diktaturen har ställd in med. Vi kämpar vidare, kära vänner. Det är väldigt väldigt viktigt att vi håller modet uppe, att vi orkar vara uthålliga och att vi inte tystas av förtryck, och alla de manipulerade, och duperade, och hjärntvättade människor som vill trycka ner er och som vill att stöveltrampet och blodiga tragedier ska vara Rysslands väg framåt. Det finns en annan väg, den vägen heter demokrati, den heter frihet och den heter ett nytt Ryssland. Tack snälla!

Fredrik Malm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *