Loading....

Tillsammans med "Gold Key" lanserar Russians Against War en insamling för politiska aktivister.

«Gold key» (“Zolotoy kluchik” på ryska) skapades i våras – strax efter den fullskaliga invasionen inleddes av Ryssland i Ukraina. Den skapades av flera aktivister för att hjälpa dem som är kvar i Ryssland och fortsätter protestera mot kriget. ”Gold key” tillhandahåller ekonomisk och psykologisk hjälp, samt ger skydd till dem som riskerar att bli förföljda. Fler än fyrahundra personer har redan sökt till ”Gold key”, bland de sökande har varit konstnärer och aktivister, lärare som sparkats på grund av sina åsikter, samt volontärer från offentliga organisationer.

Bland dem som ”Gold key” hjälper nu är Anya (namn ändrats), en 20-årig musiker och aktivist från en storstad i Ural regionen. Hon kopplade alltid ihop sin framtid med kreativitet och med sin hemstad. Anya kan spela fyra musikinstrument, och är även producent. På senaste tiden har hon arbetat med ett pedagogiskt projekt för barn, hjälpt andra oberoende artister släppa musik och komponerat egen musik. Hon har också aktivt uttryckt sin antikrigs-ställning i musik och genom deltagande i protester. Anya utryckte dessutom sina politiska åsikter redan innan kriget började – till exempel deltog hon i protester för Navalnyj.

I mitten av augusti bröt polisen sig in i Anyas lägenhet och anklagade henne falskt för småhuliganism. Nationalgardets officerare eskorterade Anya till polisstationen med maskingevär, där hon blev avklädd och misshandlad, hotad och lämnad i en fönsterlös och oventilerad cell. Anya säger att de fem dagarna var de värsta i hennes liv.

Efter frigivning återvände Anya hem för att återhämta sig från skadorna. Men problemen tog inte slut. Distriktspolisen kom igen, Anya blev förolämpad av vakterna i sitt eget hus, som hjälpte polisen med gripandet. På grund av säkerhetsstyrkornas påtryckningar försvinner hennes klienter och hon inte kan fortsätta jobba, vilket påverkar hennes psykologiska välmående. Kriget och förföljelse förstörde Anyas liv och kreativa planer.

"Gold key" skapades för att ingen skulle lämnas ensam med grymheten och aggressionen från Putins säkerhetsstyrkors kriminella regim. Anya ville inte lämna, men nu behöver hon psykologiskt stöd och hjälp med att flytta till ett annat land där hon inte behöver skakas av en dörrklocka.

Revolut: https://revolut.me/marinai9yu
Swish: 0720141310
PayPal: paypal.me/peresoberem
Meddelande: kluchik eller donate

2 thoughts on “Совместно с «Золотым ключиком» Russians Against War запускает сбор средств для политических активистов

  1. Pingback: Закончен сбор для «Золотого ключика» - Антивоенный комитет в Швеции "Russians Against War"

  2. Pingback: Привет, это «Ключик»! - Антивоенный комитет в Швеции "Russians Against War"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *